Mutlaka Oynamanız Gereken Türkçe Mobil MMORPG Oyunları

Serdar Torlak
22 Minimum Okuma Süresi
Türkçe Mobil MMORPG Oyunları

Bugün sizler için türüne az rastlanan ve bu yüzden mutlaka oynamanız gerektiğini düşündüğüm Türkçe Mobil MMORPG Oyunlarını derledim. Türüne az rastlanan diye belirtmemin en büyük sebebi; milyonlar satan bilgisayar oyunlarında bile Türkçe dil desteğini zor görüyor olmamız. Haliyle Türkçe dil desteğini mobil MMORPG oyunlarında çok daha zor görüyoruz.

Eski zamanların en popüler türü olan MMORPG ve RPG oyunlar, artık bilgisayar oyunları arasında o kadar da popüler değil. Bunun en önemli sebeplerinden biri, insanların bilgisayar oyunlarından beklentilerinin değişmesi diyebiliriz. Bu durum şu an için mobil oyunlar tarafında böyle değil. MMORPG türü oyunlar şu an için mobil platformlarda yaygın olarak oynanan bir tür.

Listeye geçmeden önce: Benim için Türkçe dil desteğinin önemi yok diyorsanız; 2020’nin En İyi Mobil MMORPG Oyunları yazımızı okuyabilirsiniz.

Tales of Wind

Listenin ilk sırasına Türkiye için özel reklam çalışması yapan NEOCRAFT firmasının oyunu olan Tales of Wind oyununu yerleştirmek istedim.

Tales of Wind, anime ve cartoon grafikleri arasında bir grafik anlayışı ile tasarlanmış izometrik bakış açısı ile oynan bir mobil MMORPG. İçerisinde şehir tasarımı ve kısmen de olsa Açık Dünya tasarımı sunuyor. Şehir tasarımından asıl kastım tüm oyuncuların toplandığı şehir alanıdır. Kısmen Açık Dünya dememin sebebi ise asıl oynanış amacının Açık Dünya tarzına sahip olmaması. Tales of Wind aynı zamanda PC versiyonuna sahip bir oyun.

Tales of Wind, oynanış ve yapılacakları göz önünde bulundurduğunuzda zindan tabanlı bir oyunu da andırıyor. Oyunda ayrı bir sekmeden eşyalar ve farklı geliştirme malzemeleri düşürebileceğimiz zindan benzeri bölgelere giriş yapıyoruz. Bu kısım oyunun önemli bir bölümünü oluşturuyor. PVE oynanışın büyük bir kısmını bu tarz bölgelere giriş yapıp canavarlar ve onların patronlarını öldürmek oluşturuyor. PVP oynanışına da Arena mantığı hakim. Arenada derece yapmak haricinde oyunun asıl üzerinde durduğu PVP tarzı GvG dediğimiz farklı türdeki Guild savaşlarından oluşuyor.

Oyun içerik olarak sadece PVE ve PVP türlerinden oluşmuyor. Tales of Wind içerisinde aynı zamanda çiftlik sistemi de barındırıyor. Önemli bir konumda olması dolayısı ile çiftlik sistemine oyunu oynarsanız gerekli önemi vermeyi unutmayın. Oyunda çiftlik sistemi haricinde; yarış, nişancılık, bilgi yarışması vb. 20’den fazla aktivite daha yer alıyor.

Tales of Wind sınıf çeşitliliği bakımından da oldukça geniş bir oyun. Şu an için 6 ana sınıf ve 10 alt sınıf oynanabilir durumda. Bu sınıflara kısaca göz atalım;

Savaşçı ana sınıfı iki ayrı alt sınıfa ayrılıyor. Bunlar Şövalye ve Çılgın Savaşçı.

İkinci ana sınıf olan Büyücü iki ayrı alt sınıfa ayrılıyor. Bunlar Ateş Büyücüsü ve Buz Büyücüsü.

Üçüncü ana sınıf olan Din Adamı iki ayrı alt sınıfa ayrılıyor. Bunlar Rahip ve Okçu olarak oynayabileceğiniz Korucu sınıfı.

Dördüncü ana sınıf olan Suikastçı iki ayrı alt sınıfa ayrılıyor. Bunlar Asura ve Ninja.

Beşinci ana sınıf olan Sihirdar sadece tek alt sınıfa sahip ve bu da Ruh Ustası. Sihirdar sınıfı diğer oyunlardan alışık olduğunuz çağırıcı veya hayvanlara hükmedebilen sınıflar benzeri bir sınıf.

Son ve en yeni ana sınıf Samuray da sadece tek alt sınıfa sahip. Kensei adı altında ki alt sınıf Samuray’ı usta bir Samuray haline sokuyor. Samuray’ı örnek gösterebileceğimiz benzeri bir sınıf yok. Blade Master ve Ninja karışımı bir sınıf olmuş, en azından benim görüşüm bu yönde.

Tales of Wind, 30 Nisan 2019 tarihinde NEOCRAFT Limited firması tarafından Google Play ve Apple App Store için piyasaya sürüldü. Daha sonra Cross Platform olarak PC versiyonu da sitesinden indirilebilir hale geldi. Çıktığı zamandan günümüze sadece Google Play Store’da 5 milyondan fazla indirildi. Bu indirmenin yanında 220 binden fazla oy arasında 4.3 gibi günümüz mobil mmorpg oyunlarına kıyasla iyi bir puana sahip durumda.

Tales of Wind P2W mi?

MMORPG ve özellikle mobil MMORPG oyunlarının en büyük problemi P2W durumu diyebiliriz. Oyunlar ücretsiz bir şekilde piyasaya sürüldükleri zaman oyun geliştiriciler ve yayıncılar oyun marketlerine kafalarına göre veya gidişata göre bazı malzemeler ekleyebiliyorlar. Bu malzemeler satın alındıklarında oyun içindeki durumunuzu hızlandırabiliyor, güçlendirebiliyor veya ekstra ayrıcalıklar sunabiliyor. Bu durum da oyuna para yatırmayan oyuncular tarafından P2W yani ”kazanmak için öde” olayına dönüşüyor.

Peki Tales of Wind P2W bir mobil MMORPG oyunu mu? Evet arkadaşlar, üzgünüm ki Tales of Wind P2W bir oyun. Çünkü marketinde sizi geliştirecek ve zaman kazandıracak üstelik fazladan hak edinmenizi sağlayacak ekstra malzemeler ve gelişim öğeleri bulunuyor. Oyunun puanını göz önünde bulundurursak, bu durumdan pek de oyuncuların şikayetçi olmadığını görüyorum.

Dragon Storm Fantasy

Listemizin ikinci sırasına GOAT Games firmasının tamamen Türkçe olarak yayınladığı Dragon Storm Fantasy oyununu yerleştirmek istedim.

Dragon Storm Fantasy, isminden de anlayabileceğiniz üzere ana konu olarak ejderhalar üzerine kurulmuş bir oyun. Grafiksel anlamda çok bir beklentinizin olmaması gerektiğini size iletmem gerek. Çünkü aslında bu tarz oyunlar yaygın bir şekilde mobil marketlerde mevcut. Oyun izometrik bakış açısına ve renkli bir tasarıma sahip.

Oyunun ilk olarak sevmediğim bir özelliğini size aktarmak istiyorum çünkü bence bu durum siz mobil MMORPG oyuncuları tarafından da önemli bir konu olarak görülüyor. Bu konu, oyunun çok fazla sunucuya sahip olması ve sürekli olarak yeni sunucuların açılıp eski sunucuların birleştirilmesi. Bu durum bence oyunları ve oyuncuları kötü yönden etkileyen ve oyunların ömrünü kısaltan kısır bir döngü oluşturuyor. Yeni başlayan oyuncular için iyi bir durum gibi görünse de aslında sunucuların boşalması ve kaçınılmaz bir gerçek olarak oyunun da boşalmasına yol açıyor. Şu ana kadar Dragon Storm Fantasy kötü yönde bir durum yaşamasa da geleceğinde böyle bir durum olacağını düşünüyorum.

Dragon Storm Fantasy, renkli kanat sistemlerinin, renkli Title sistemlerinin ve yine fantastik binek türlerinin bol bol karşınıza çıkacağı türde bir mobil MMORPG. Bu tarz MMORPG oyunlarda bunları görmeye alışığız ancak diğer oyunlardan farklı olarak Dragon Storm Fantasy’de Ejderha gelişimi ve ejderhalara dönüşerek daha güçlü olma gibi farklı ve özgün içerikler de mevcut.

Neden Dragon Storm Fantasy oynamalıyız? Bu sorunun birkaç cevabı var. İlk olarak PVP yapmayı seviyorsanız oyun size 10 bin kişiye karşı 10 binlik devasa sunucu savaşları sunuyor. Bir diğer önemli etken ise özgürce ticaret yapmak. Serbest ve güçlü bir takas sistemi olan oyunumuzda sunucular arası bile takas sistemini kullanabiliyor olmamız. Takas sisteminin yanı sıra çevrim dışı iken Müzayede sistemi ile eşyalarınızı satıp daha fazla para kazanabilirsiniz. PVE içeriği olarak ön plana çıkan bir oyun olmasa da görevlerden ve zindanlardan sonra önemli bir diğer PVE içeriği de güçlü Dünya Boss’ları. Güzel ödüller kazanmak için bu büyük patronları alt etmeye çalışmayı unutmayın.

Dragon Storm Fantasy sınıflar konusunda biraz az seçeneğe sahip. Bu sınıflardan kısaca söz edelim. Oyunda şu an için toplam 4 sınıf yer alıyor. Herhangi bir alt sınıf yok. Birçok MMORPG oyununda görmeye alışık olduğumuz sınıflar olsa da Dragon Storm Fantasy sınıfları güzel boyamayı başarmış. Bunlar; Yakın dövüş ve yüksek canı ile ön plana çıkan Savaşçı, Element büyüleri ve yüksek alan hasarı ile ön plana çıkan Büyücü, bireysel yüksek hasar ve becerilerinin kuvveti ile ön plana çıkan Okçu ve son olarak en yeni sınıf Kılıç Ustası. Kılıç Ustası kontrol özelliklerine sahip ve aynı zamanda saldırı gücü olarak da oldukça yüksek değerlere sahip.

Dragon Storm Fantasy, 4 Aralık 2019 tarihinde GOAT Games tarafından Google Play Store ve Apple App Store için piyasaya sürüldü. Çıktığı zamandan günümüzü sadece Google Play Store’da 1 milyondan fazla indirilme sayısına ulaştı. 100 binden fazla oy arasından 4.6 gibi mobil MMORPG oyunların ortalamasına göre oldukça yüksek bir puana sahip olmuş durumda.

Dragon Storm Fantasy P2W mi?

MMORPG oyunlarına hangi durumda P2W denildiğini ilk sırada ki Tales of Wind P2W mi? başlığında incelemiştik. Eğer aklınızda kalmadıysa ilk önce oraya dönüp okuyabilirsiniz.

Dragon Storm Fantasy P2W mi? Öncelikle ücretsiz bir mobil MMORPG oyununun çoğu zaman için P2W olacağını size aktarmak isterim. Bu yüzden bana şu soruyu sormak daha mantıklı geliyor; ne kadar P2W? Ben kendimce oyunlara P2W derecelendirmeleri yapıyorum. Dragon Storm Fantasy de şu an için 3 seviyeli P2W değerlendirmemde 1. seviyede yer alıyor. Yani düşük seviyede P2W özelliğine sahip. Düşük seviyede P2W olmasının en büyük sebebi oyunun ticaret sisteminin olması. Oyunda birçok şeyi ticaret ile alabiliyor olmanız para ile alan oyunculara yetişebilmenizi sağlıyor. Sonuçta oyunda ve PVP’lerde sizi güçlü yapan şey üzerinizde ki eşyalar. Bu eşyaları marketten satın alamazsınız ancak onları güçlendirecek malzemeleri satın alabilirsiniz ya da ücretsiz bir oyuncuysanız oyun içi para kazanarak yapılmış eşyaları oyun içi paranızla satın alabilirsiniz.

Darkness Rises

Darkness Rises
Darkness Rises Türkçe Mobil MMORPG

Listemizin üçün sırasına mobil MMORPG oyunları ile sık sık karşımıza çıkan NEXON firmasının sevilen oyunu Darkness Rises oyununu yerleştirmek istedim.

Darkness Rises, listede yer alan ilk iki oyundan farklı bir tarza sahip. Diğer iki oyun gibi Açık Dünya konsepti yerine zindan tabanlı ve lobi tarzını benimsemiş ve bu yönde geliştirilmiş bir mobil MMORPG. Birçok mobil MMORPG oyuncusu bu tarz oyunları sevmese de Darkness Rises gerek grafikleri gerek de yetenek animasyonları ve akıcı oynanışı ile büyük bir oyuncu kitlesine hitap etmektedir.

Darkness Rises, grafik olarak üst seviye bir oyun ve Unreal Engine 4 grafik motoru ile tasarlandı. Yetenek animasyonlarının parçacık efektleri ve renkleri oyunu oynarken seyir zevkini yükselten önemli etkenler arasında.

Oyunun öne çıkan ve görsel anlamda oldukça hoş duran bir diğer özelliği ise kostümleri. Silahlara ve direkt üstümüze giyebildiğimiz kostümleri karakterimizi daha da güçlü yaparken görünüm olarak da dikkat çekici hale getiriyor.

Darkness Rises’ı diğer benzer mobil MMORPG oyunlarından ayıran en büyük özelliği ise; oyunun sizi diğer tüm sınıfları oynamaya itmesi. Diğer tüm sınıfları oynayarak belirlediğiniz ana sınıfınızın daha güçlü olmasını sağlayabiliyorsunuz. Farklı sınıflarınızın olması etkinliklerden daha fazla kazanç sağlamanıza yarar sağladığını söyleyebilirim.

Darkness Rises, PVE yönü ile ön plana çıkan bir oyun. Zindan baskınları ve düşman liderleri ile savaşmak üzerine kurulu bir oynanışı var. PVP olarak ise 1v1, 3v3 vb. türlerde Arena PVP sistemine sahip.

Darkness Rises sınıf çeşitliliği olarak yeterli çeşitliliği sahip ve dönem dönem büyük güncellemeler ile yeni sınıflar da oyuna ekleniyor. Sınıflar bir MMORPG oyunda gördüğümüz sınıflar ile neredeyse aynı. Bu yüzden sınıflardan kısaca bahsederken sadece isimlerini söyleyeceğim. Sınıflar; Warrior, Wizard, Berserker, Assassin, Archer, Witch, Guardian olmak üzere 7’ye ayrılıyor. Son çıkan Guardian sınıfı Türkçeye Gardiyan olarak çevrilebilir. Savunma bakımından iyi bir sınıf ancak kitle kontrolü düşüktür. Aynı zamanda bireysel PVP’de karşınıza çıkmasını pek istemeyebilirsiniz.

Neden Darkness Rises oynamalıyım? Eğer lobi mantığı ve karakter kişiselleştirme özelliklerini seviyorsanız Darkness Rises sizin için iyi bir tercih olabilir. Bir diğer önemli cevap ise tek karaktere bağlı kalmak istemeyen oyuncular için iyi bir tercih olması. Her şeyden öte güzel grafikleri olan bir oyun oynamak için bile oynanabilir.

Darkness Rises, 20 Haziran 2018 tarihinde NEXON Company tarafından Google Play Store ve Apple App Store için yayınlandı. Yayınladığı günden bugüne 10 milyondan fazla indirilme sayısına ulaştı ve 1 milyondan fazla oy arasından 4.4 gibi ortalamanın üstünde bir puan alarak başarılı bir aksiyon RPG oyunu olduğunu göstermiş oldu.

Darkness Rises P2W mi?

Darkness Rises, oyuncusuna aslında bedava elmas bile dağıtıyor. Özellikle bazı etkinlik zamanlarında oyuncular para yatırmadan baya karlı sonuçlar alabiliyor ancak sonuçta Darkness Rises da ücretsiz bir oyun. Gelir kaynağı sadece marketinde satılan ürünler. Bu yüzden oyuncuların gelişimini hızlandıracak birçok eşyayı marketinde satıyor. Bu eşyaları satın alarak hızlı bir şekilde gelişebilirsiniz. Bu da oyunu P2W yapıyor. Bu P2W derecesine ve ücretsiz olarak oynayan oyuncuların gelişimine bakarsak; düşük derece yani 3 seviyeden oluşan bir derecelendirme ile 1. derece P2W diyebilirim. Oyun düzenlediği etkinlikler sayesinde para yatırmayan oyuncular için büyük miktarda elmaslar dağıtıyor.

Goddess: Primal Chaos

Goddess: Primal Chaos
Goddess Primal Chaos Türkçe Mobil MMORPG

Listemizin dördüncü mobil MMORPG oyunu Goddess: Primal Chaos görsel olarak Dragon Storm Fantasy oyununa oldukça benziyor.

Goddess Primal Chaos, renkli bir tasarıma, izometrik bakış açısına sahip bir oyun. Oyun dünyası çok büyük sayılmaz. Herkesin toplandığı bir şehir üzerinden farklı NPC’lerin görevleri doğrultusunda bazı bölgelere ve zindanlara giderek ilerleyen bir sistemi var.

Oyun çıktığı ilk zamanlarda rakiplerine göre rekabetçi durumda olsa da bence günümüzde bazı yönlerden yetersiz kalıyor olabilir. Örneğin grafikleri ve 30 FPS oynanış biraz eskidi denilebilir. Tüm bunlara rağmen şu an bile çoğu mobil MMORPG oyununa göre güzel bir oyuncu kitlesine sahip ve yoğun şekilde Türk oyuncuların bulunduğu bir oyun.

Bu renkli mobil MMORPG oyunu rakiplerinden ayıran en büyük özelliği ise size eşlik eden Tanrıça isimli yardımcılar. Oyunda karakterinizin gelişimi kadar bu tanrıçaların gelişimi de çok önemli.

Goddess Primal Chaos, PVE yönünden zindan baskınları ve canavar liderleri ile savaş üzerine kurulu standart bir yapıya sahip. PVP yönünde ise 1v1, 3v3 ve büyük çaplı sunucu savaşları ön plana çıkıyor. Guild savaşları da oyunun önemli bir parçası. Oyunun sevmediğim yönlerinden biri de aynı Dragon Storm Fantasy oyununda olduğu gibi çok fazla sunucuya ev sahipliği yapıyor olması.

Kişiselleştirme ve kostüm özelliklerini inceleyecek olursak gayet geniş bir yelpazeye sahip olduğunu söyleyebilirim. Kanat sistemi, Title sistemi, Binek sistemi ve oldukça renkli kostümleri ile moda konusunda doyabileceğiniz bir mobil MMORPG.

Oyun sınıflar konusunda oldukça yetersiz. Çünkü yukarıda belirttiğim gibi sınıflar kadar hatta onlardan daha önemli olarak Tanrıça sistemine önem verilmiş. Oyunda toplamda 3 adet sınıf bulunuyor. Savaşçı sınıfı atak ve defans özellikleri ile ön plana çıkıyor ve kontrol konusunda uzman. İkinci sınıf Elçi ise büyücü olarak tanımlanabilir ve menzilli saldırı, alan hasarı gibi konularda uzman. Son sınıfımız Nesil ise assassin’e benziyor ve yüksek kritik oranına, yüksek hasara sahip.

Goddess Primal Chaos oynanır mı? Düşük boyutundan dolayı depolama sorunu çekiyorsanız tercih edebileceğiniz iyi bir mobil MMORPG. Aynı zamanda düşük seviye telefonlarda ve orta seviyenin bir alt modellerinde de oynanabilir. Grafikler ve yeni nesil bir oynanış sizin için önemliyse pek tercih edeceğiniz türde bir MMORPG değil.

Goddess Primal Chaos, 24 Ekim 2016 tarihinde Koram Game firması tarafından Google Play Store ve Apple App Store için piyasaya sürüldü. Çıktığı tarihten günümüzü sadece Google Play Store’da 5 milyondan fazla indirilme sayısına ulaştı. Aynı zamanda 170 binden fazla oy arasından 4.2 gibi iyi bir puanı da elde etmiş durumda.

Goddess Primal Chaos P2W mi?

Goddess Primal Chaos birçok mobil MMORPG oyunu gibi oynayabilmek için ücret talep etmediği veya reklam göstermediği için tek kazanç kaynağı oyun içi marketi. Goddess Primal Chaos P2W mi? sorusunu yine 3 dereceden oluşan sistemle değerlendireceğim. Benim deneyimlediğim kadarıyla oyunun VIP sistemi oyuncuya çok fazla kazanç sağlıyor ve oyun içi markette satılan çok fazla kilit ürün var. Üstelik oyunda özgür bir ticaret sistemi olmadığı için yeni kullanıcılar veya ücretsiz oynayan oyuncular, para yatıran VIP sistemi kasan oyunculara yetişemiyor. Bu durum da oyunu fazlası ile P2W yapıyor. 3. derece P2W olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Para yatırmayan bir oyuncu ile para yatıran bir oyuncu arasında büyük bir savaş gücü farkı oluşuyor.

Rangers of Oblivion

Listemizin son oyunu olan Rangers of Oblivion bir konuda listedeki tüm mobil MMORPG oyunlarından ayrılıyor. Bu konu ise oyunda hiç PVP yok.

Rangers of Oblivion, Monster Hunter World ve Dauntless gibi canavar avlamaya dayalı bir mobil MMORPG oyunu. Oyunda sadece patronları öldürüyor ve canavarla savaşıyorsunuz.

Oyunda arkadaşlarınız ile takımlar kurarak oyun dünyasında efsane olmuş ve toprakları zehirleyen yaratıkları avlayabilirsiniz. Tabi isterseniz bunu kendiniz de yapabilirsiniz ama unutmayın bir oyun arkadaşlarınız ile her zaman daha eğlenceli olur. Oyunun bulunduğu açık dünya gerçekten çok büyük ve en güzel taraflarından biri ise 3D özgür kontrol kamerası ile siz bu dünyanın zevkini fazlası ile çıkartabiliyorsunuz.

Oyunu listedeki diğer mobil MMORPG oyunlarından farklı yapan diğer önemli özelliği ise sınıf mantığının olmaması. Oyunda kullandığınız silaha göre savaşma şekliniz değişiyor. Toplamda 6 adet silah bulunuyor ve bunlar; Büyük Kılıç, Mızrak, Uzun Yay, İkiz Kılıç, Değnek ve Zırhlı Eldivenler. Bu silahları güçlendirmek için kestiğiniz yaratıklardan düşen malzemeleri kullanabilirsiniz ve aynı zamanda bu malzemeleri daha güçlü silahlar yapmak için de kullanabilirsiniz.

Rangers of Oblivion grafiksel anlamda gerçekten iyi bir seviyede. HD grafik paketini indirdikten sonra oyunu oynamak ve oyunda savaşmak görsel anlamda bile zevk veriyor. Hava, deniz, okyanus ve fırtınalar gibi olaylar grafiksel zenginliği artırıyor ve oyunun dünyasını daha büyüleyici bir hale sokuyor.

Oyundaki temel işleyişin canavar gruplarını ve onların patronlarını yok etmek olduğunu söylemiştim. Aynı zamanda oyunu sıkıcı halden kurtaran Hızlı Av ve tüm gücünü göstermeniz gerekecek olan Kayıp Diyarlar gibi farklı aktiviteleri de mevcut.

MMORPG oyunların vazgeçilmezi olmuş kostümler de Ranger of Oblivion’da mevcut. Silah kostümleri, zırh kostümleri gibi moda eşyaları mevcut. Kostümlerin pahalılığı konusunda ise oyunculardan gelen çok fazla şikayet bulunuyor.

Rangers of Oblivion oynanır mı? Eğer siz bir PVP oyuncusu değilseniz ve sadece PVE yaparak mobil MMORPG oyunlardan zevk alabilirim diyorsanız bence muazzam grafiklere sahip Rangers of Oblivion’ı denemelisiniz. Ama beni sürekli PVE yapmak sıkar arada bir PVP’de lazım diyorsanız bu oyunda hiç PVP yok onu da tekrardan belirteyim.

Rangers of Oblivion, 14 Ocak 2019 tarihinde GTarcade firması tarafından Google Play Store ve Apple App Store için piyasaya sürüldü. Çıktığı tarihten günümüze sadece Google Play Store da 1 milyondan fazla indirilme sayısına ulaştı ve 60 binden fazla oy arasından 3.9 gibi ortalamanın altında kalan bir puana sahip oldu. Bu puan düşüklüğünün en büyük sebeplerinden biri oyunda PVP olmasını savunan Türk oyuncular. Sırf bu yüzden oyuna düşük puan veren büyük bir kitle var. Oyunun türünü anlamak çok önemli arkadaşlar.

Rangers of Oblivion P2W mi?

Rangers of Oblivion P2W mi? Sorusu oyunda PVP olmadığı için bir çoğunuza saçma gelebilir ama maalesef sadece PVE içeriğe sahip oyunlar da P2W olabilir. Bu oyunda da 3 dereceden oluşan değerlendirme sistemini kullanacağım. Marketi incelediğimiz zaman bazı malzemelerin satışa sunulduğunu gördüm. Bu malzemeler eşya yapımında ve artı basma yani eşyayı güçlendirme işleminde kullanılan malzemeler. Bu malzemelere açık bir ticaret sistemi ile oyun içi ticaretten ulaşamadığımız için bunu patronlar ve yaratıklardan düşürmek dışında doğrudan gerçek para ile satın alabiliyorsunuz. Bazı malzemelerin ve oyunda yer alan ruh sistemindeki bazı ruhların çok nadir olduğunu düşünürsek bence oyun 2. derece P2W derecesinde bulunuyor. Düşürmekte yani elde etmekte zorlanılan malzemeler doğrudan markette satışa çıktığı için bu oyunu P2W olarak belirtmeye yeter.

Bu makaleyi paylaş
Yorum Yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir