Bir kitabın uygun ses düzeyiyle okunarak ses kaydının yapılmasıyla oluşan kitaplara sesli kitap denir. Sesli kitap uygulamaları ilk başlarda görme engellilere yönelik geliştirmeler sağlasa da şu anda herkese yönelik geliştirmeler sağlanıyor.
Özellikle son zamanlarda dillerde baya dolaşan sesli kitaplar aynı zamanda ekonomi ve yazılım içinde büyük bir sektör oluşturmuş durumda. Kitap okumayla sürekli karşılaştırılan bu yeni kitap dinleme çağı günden güne kullanıcı sayısını arttırıyor.
Geliştiricilerin de sektöre el atmasıyla artık Spotify gibi telefonumuzdan uygulama ile kitap dinleyebiliyoruz. Sesli kitap dinlemenin sunduğu en büyük avantajlar arasında; spor yaparken, yürürken ve bir işle uğraşırken gibi her yerde kitap dinleyebilme kolaylığı yer alıyor.
Bununla birlikte sürekli kitap satın alma ve taşıma derdi de ortadan kalkmış oluyor. Sesli kitaplar, normal kitaplara göre çok daha cüzdan dostu konumdalar. Üstelik nereye gidersek gidelim kitabımızı yanımızda taşımadan tek bir tıklamayla kaldığımız yerden devam edebiliyoruz.
Sesli Kitabın Faydaları
Şüphesiz ki en büyük faydası her yerde kitap dinleyebiliyor oluşumuz. Spor yaparken, bir işle uğraşırken merak ettiğimiz tüm kitapları bitirebiliyoruz. Spor yaparken normal kitap okumamız biraz sakıncalı olurdu öyle değil mi?
Yolda yürürken normal kitap okuyamayacağımız için böyle kısımlarda sesli kitap yardımımıza koşuyor. Ayrıca görme engellilere de bir nevi yardım etmiş oluyoruz. Şöyle ki: Normal okurlar sesli kitap sektörüne merak duymaya başladıkça daha fazla kitap seslendirilecek ve görme engelliler içinde normal okurlar içinde daha geniş bir sesli kitap kütüphanesi olacak.

Aynı zamanda yük derdinden kurtuluyoruz. Yanımızda 30-40 kitap taşıyamayız ancak binlerce sesli kitap taşıyabiliriz. Maliyet açısından bakınca da sesli kitaplar daha uyguna gelmiş oluyor. Örnek olarak aylık 25 TL (uygulamadan uygulamaya değişiklik gösteriyor) ücretle 9 kitap bitirebilirsiniz.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre sesli kitap dinlemek ile kitap okumak arasında akılda kalıcılık arasında hiçbir fark bulunmuyor. Yani kitap sesli dinlendiğinde akılda daha az kalır ifadeleri tamamen yanlış.
Sesli Kitabın Zararları
Zararları demeyelim de normal kitabın yerini tutmadığı yerler diyelim. Yoksa kitap okumanın veya dinlemenin bir zararı olacağını düşünmüyorum.
Sesli Kitaplar, okumanın, başucumuzda duran bir basılı veya e-kitabın birer alternatifi değildir, sadece okumaya yardımcı olan bir dinleme biçimidir. Kitap okumadan bir eksiği olarak okuma hızımıza etki etmezler. Özellikle sınavlara çalışan veya eğitimle içli dışlı olan kişilerin kitabı dinlemek yerine okuması daha etkili olacaktır.

En önemlisi de kitap kokusuna sahip değillerdir 🙂 Sonuç olarak sesli kitap dinlemenin herhangi bir zararı bulunmuyor ve okuma hızımızı arttırmaması dışında eksiği de bulunmuyor.
Sesli Kitap Uygulamaları
Sesli kitap uygulaması olarak birçok alternatifiniz bulunuyor. İsterseniz ücretsiz bir şekilde Youtube’dan veya indirerek dinleyebilirsiniz. Tabi ücretsiz sesli kitapların sayısının az olduğunu da unutmamak gerekir. Yani ücretli platformlara nazaran daha az kitaba erişiminiz olur.
Türkçe sesli kitap uygulamaları arasında en popüler 3 uygulama; seskit, Google Play Kitaplar ve Storytel.
En iyi sesli kitap uygulamaları arasında Audiobooks, Audible (Amazon) ve Serial Box uygulamaları da yer alıyor. Ancak Türkçe dil destekleri bulunmuyor. Eğer İngilizcenizi geliştirmek için sesli kitap dinlemek istiyorsanız işinize yarayabilir.
seskit

seskit uygulaması EYY Studio tarafından geliştirilmiş ücretsiz sesli kitap dinleme uygulamasıdır. Uygulamayı kullanabilmek için üye olmanıza veya ücret ödemenize gerek yoktur. Yüzlerce Türkçe sesli kitabı ücretsiz bir şekilde dinleyebilirsiniz. Uygulamanın podcast dinleme özelliği de bulunuyor.
Uygulamanın şu an için iOS desteği bulunmuyor.
Google Play Kitaplar

Google’ın servislerinden birisi olan Google Play Kitaplar, ücretlendirmeyi seçtiğiniz kitaba göre yapıyor. Birazdan bahsedeceğim Storytel’de aylık abonelik satın alarak tüm kitaplara ulaşabilirken Google Play Kitaplar uygulamasında kitap satın almanız gerekiyor.
Eğer çok kitap dinlemeyen biriyseniz Storytel uygulamasına aylık ücret ödemek yerine Google Play Kitaplar uygulamasından kitapları tek tek satın alabilirsiniz. Bu tamamen sizin dinleme alışkanlığınıza bağlı.
Storytel

Storytel, büyük ihtimalle reklamlarıyla sıkça karşılaştığınız bir sesli kitap dinleme uygulaması. Aylık abonelik şeklinde ücretlendirme yapıyor ve aylık ortalama 30 TL (değişmiş olabilir) ödeyerek tüm sesli kitaplara erişim sağlayabiliyorsunuz. Uygulamayı denemek isterseniz 14 günlük ücretsiz deneme sürümü mevcut.
Eğer çok fazla sesli kitap dinleyen biriyseniz Storytel size kitap almaya kıyasla büyük tasarruf ettirebilir. Uygulamanın oldukça şık tasarlanmış olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim 🙂
İsterseniz Storytel internet sitesi üzerinden de kitaplarınızı sesli olarak dinleyebilirsiniz.
Ek olarak Türkçe sesli kitap sunan Audioteka adlı uygulama bulunuyor. Storytel alternatifi olarak değerlendirebilirsiniz. Storytel uygulamasında olduğu gibi aylık abonelik sunuyor.
Bir de kitUP adlı bir uygulama bulunuyor. Kitapların en önemli 15 dakikasını dinleyebiliyorsunuz. Bu şekilde hızlıca kitabın vermek istediği mesajı aktardıklarını belirtiyorlar. Aylık 20 TL abonelik ücreti bulunuyor. Listeye almamamın sebebi sesli kitapları tam süresiyle sunmaması. İlerleyen zamanlarda kitUP ile ilgili ayrıca bir yazı oluşturacağım.