1. Anasayfa
  2. Mobil

Mobil Cihazınızda Virüs Olduğunu Anlamak İçin 6 Yöntem

Mobil Cihazınızda Virüs Olduğunu Anlamak İçin 6 Yöntem
1

Virüsler, günlük hayatımızda olduğu gibi; sanal hayatımızda da oldukça büyük bir problem olarak kabul görüyor. Çoğu zaman cepteki telefonun artık iletişim için kullanılan bir cihaz değil, taşınabilir bir bilgisayar olduğu unutulmaktadır. Dijital çağda ‘iyi korunan’ diye bir kavram yoktur. Bilgisayarlar veya cep telefonları gibi dijital cihazlar her zaman virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı savunmasızdır. Ayrıca web sitelerinden indirilen halka açık WiFi noktaları, neredeyse her cihazı savunmasız hale getirmektedir.

Mobil kullanıcılar, bilgisayar kullanıcılarından çok daha fazla olduğundan, bilgisayar korsanları hedeflenen cihazlarını da değiştirdi. Bilgisayardaki bir virüs sistemi (açılır reklamlar vb.) yavaşlatır. Ancak mobildeki bir virüs tüm kişisel bilgileri içerdiğinden daha korkutucudur ve önemlidir.

Virüs nedir?

Virüs, kullanıcının bilgisi veya izni olmadan kendini kopyalamak ve bir cihaza bulaşmak için tasarlanmış bir programdır. Bir cihaza virüs bulaştığında, virüs saklanan verileri istediği gibi aktarabilir, bozabilir veya silebilir. Benzer şekilde bir akıllı telefon virüsü, cep telefonlarını hedeflemek için geliştirilmiş bir programdır. Bir cep telefonu kötü amaçlı yazılımı, geliştiriciler için gelir sağlar. Bir cihazı etkilediği zaman metinler, sosyal medya vb. aracılığıyla kişilere kötü niyetli bağlantılar göndererek kişisel bilgileri, şifreleri ve konumu çalabilir.

Bilgisayar korsanlığı geçmişte zor bir işti, ancak şimdi BlueTooth ve halka açık WiFi ile bilgisayar korsanlığı çok daha kolay hale geldi. Bir kafe tarafından sunulan bir erişim noktası ağında cihaz kötü niyetli tehditlere ve virüslere karşı savunmasızdır.

telefon virüsü
Kaynak: Unsplash

Telefonda Virüs Olduğunun İşaretleri 

Clay olsa da, tespit edilmesi ve ele alınması zor olan iç hasardır. Ancak konu cep telefonu olduğunda göz ardı edilmemesi gereken bazı işaretler var. Aşağıda, virüs bulaşmış tipik bir telefonun nasıl davrandığına dair işaretler bulunmaktadır.

Telefona virüs bulaşıp bulaşmadığını nasıl anlayabileceğinizi söylemeden önce size bir yazı önerisinde bulunmak istiyoruz: XAPK Nedir? 

Telefon Yavaşlar

Bir bilgisayar gibi, bir cep telefonu da hesaplama görevlerini gerçekleştirmek için bir işlemci içerir. Telefon etkilenirse kötü amaçlı yazılım bileşenleri aşırı çalıştırarak basit işlevleri bile yavaşlatıyor olabilir. Uygulamaların yüklenmesi daha uzun sürüyorsa veya sık sık kilitleniyorsa bu durumda bir virüs bulaşmış olabilir.

Pil Daha Hızlı Biter

Zamanla telefonun pil ömrü azalır. Ancak, yeni cep telefonunda bu hızlı pil bitme sorunu fark edilirse veya telefon normal şekilde kullanılsa bile yine de telefonun şarjı hızla tükeniyorsa bir virüs tehlikesi olabilir. Telefonda kötü amaçlı yazılım bulunduğu zaman arka plan görevleri gerçekleştirerek pili tüketir.

Kötü amaçlı yazılım arka planda görevler gerçekleştirdiğinde, telefonun aşırı çalışmasına ve sık sık aşırı ısınmasına dolayısıyla da çökmesine neden olur.

Hiç İndirilmeyen Uygulamalar Görünüyor

En endişe verici işaretlerden biri, kişinin hiç indirmediği uygulamaların ortaya çıkmasıdır. Bazen, özellikle üçüncü taraf bir kaynaktan uygulama indirirken bir uygulamadan daha fazlası indirilebilmektedir. Bu, kötü amaçlı yazılımların cep telefonunu etkilemesinin en kolay yoludur. Kontrol etmek amacıyla uygulamalar kontrol edilmeli ve indirildiği hatırlanmayan uygulamalar olup olmadığına bakılmalıdır. Bu tür uygulamalar kişinin telefonunda bulunuyorsa telefonda kötü amaçlı yazılım olma olasılığı çok yüksektir.

Çok Sayıda Pop-Up Reklam

Gezinirken, uygulamaları kullanırken veya tüm uygulamalar kapalıyken bile çok sayıda açılır reklam görünüyorsa telefona virüs bulaşmış olabilir. Pop-up reklamlar, telefonlara yüklenen üçüncü taraf uygulamaların para kazanmasının bir yoludur. Ne olursa olsun, asla bir pop-up reklama tıklanmamalıdır. Bu reklam türleri çoğunlukla ya kötü amaçlı uygulamalar indirir ya da kişiyi bir dolandırıcılık sitesine yönlendirir.

Hesaplara Erişim

Bir cihaza bulaştıktan sonra, kötü amaçlı yazılımın bir sonraki adımı virüsü yaymaktır. Telefonda bulunan kötü amaçlı yazılım, kişi listesi ve sosyal medya uygulamalarına kolayca erişebilir ve kötü amaçlı bağlantılar içeren mesajlar gönderebilir. Bu, e-postalar, sosyal medya gönderileri, mesajlar vb. yoluyla olabilir. Böyle bir durum tespit edilirse daha fazla zararı önlemek için şifreleri hemen değiştirmek gereklidir.

Daha Yüksek Veri Ücretleri

Veri ücretlerinde açıklanamayan bir artış fark ediliyorsa telefonda virüs olma olasılığı yüksektir. Bazı kötü amaçlı yazılımlar, ek veri ücretleri içeren mesajlar gönderir. Bu durum, faturada olağandışı bir artışın nedeni olabilir.

Telefona Virüs Bulaşması Nasıl Önlenir?

Telefonda virüs olması ciddi bir sorun olabilir çünkü bu tür kötü amaçlı yazılımların varlığı gizliliği ihlal eder. Özellikle içerik indirirken kötü amaçlı içerikle karşılaşmamak için önlem almak gereklidir. Kişiyi virüs tehditlerine karşı daha güvenli hale getirebilecek birkaç değişiklik aşağıda verilmiştir.

Gerçek / Orijinal Kaynaklardan İndirme

Üçüncü taraf kaynaklardan veya gölgeli web sitelerinden uygulama, dosya, müzik vb. indirmek, bir virüsün cep telefonlarına bulaşmasının en yaygın yoludur. Uygulamaları her zaman orijinal kaynaklardan ve incelemeleri kontrol ettikten sonra indirmek güvenlik açısından önemlidir.

İzin İsteyen Uygulamalar

Uygulamaları indirirken uygulamaların istediği izinlere dikkat etmek gereklidir. Uygulamalar hakkında daha sonra endişelenmektense önlem almak her zaman daha iyidir.

Örneğin, yanlışlıkla kötü amaçlı bir uygulama yükler ve hatta depolama verilerine erişmesine izin verilirse, kişisel veriler riske atılmış olur. Bu nedenle, özellikle uygulamanın işleviyle hiçbir ilgisi yoksa, uygulamalara gereksiz izinler vermeden önce her zaman iki kez düşünmek oldukça önemlidir.

Pop-Up Reklamlara Tıklamaktan Kaçının

Bir uygulamaya göz atarken veya bir uygulamayı kullanırken şüpheli bir reklam çıkıyorsa asla tıklanmamalıdır. Bu reklamlara tıklamak bir virüsü davet etmek gibidir. Geliştiriciler, bu pop-up reklamları gelir elde etmek ve bir cihazdan diğerine kötü niyetli bağlantılar yaymak için geliştirir. Bunlar ayrıca kısa mesaj, spam e-posta veya sosyal medya gönderisi şeklinde olabilir.

Antivirüs Yükleme

Apple cihazlarının antivirüse ihtiyacı yoktur, ancak bir android kullanıcısı, güvende olmak için bir antivirüs yüklemelidir.

VPN kullanın

Genel / herkese açık (Public) ağ, yalnızca faturalandırma maliyeti ve bağlantı hızı açısından değil, hücresel verilerden daha iyidir. Bu nedenle birçok insan halka açık WiFi ağlarını kullanmaktadır. Ancak aynı zamanda bu ağ, bilgisayar korsanlarının da ilgisini çekmektedir. Bilgisayar korsanları IP adresini algılayıp trafiği takip edebildikleri zaman kötü amaçlı yazılımları kolayca başlatabilir ve yollayabilirler. Ancak önlem olarak bir VPN’e abone olmak, verileri ve şifreleri güvende tutacaktır. Bu, IP tabanlı izlemeyi önlemekte ve güvenli bir sunucu sağlamaktadır. Böylece saldırıya uğrama riski azalmaktadır.

Bir VPN, IP adresini ve trafiğini maskeler. Bu sayede bilgisayar korsanlarına maruz kalınmamakta ve cihaza virüs bulaşma durumu gerçekleşmemektedir.

İşletim Sistemini Güncel Tutmak

Cep telefonunun işletim sistemini ve sistem yazılımını güncel tutmak önemlidir. Çoğu zaman işletim sistemini güncellemek, önceki sistemdeki hataları ve aksaklıkları giderir. Bunun sonucu tehdit olasılığını azalmaktadır.

Çözüm

Bu günlerde veri gizliliği herkesin endişesi ve gerekliliğidir. VPN, bir virüs uygulaması değildir; bunun yerine IP adresini gizleyen ve sunucunun güvenliğini sağlayan bir kanal oluşturur. Bu sayede bilgisayar korsanları kişiyi göremediği için ne IP adresini veya konumunu görebilir ne de trafiği takip edebilir, o zaman telefonu ya da bilgisayarı nasıl hackleyebilirler? Tüm değerli okuyucularımıza telefonda virüs olmayan sağlıklı ve gizlilik içinde günler dileriz!

Kaynak Yazı

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Selam, telefonuma ne yazık ki virüs bulaşmıştı. sizin sayenizde oldukça bilgi edindim yazarın ellerine sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir