Mobil uygulama yapımı, yazılım dünyasındaki en zevkli işlerden biridir. Turkishmobile.com olarak bu yazımızda mobil uygulama nasıl yapılır sorusunun cevabını veriyoruz!
Hangi Platforma Mobil Uygulama Yapmalıyım?
Genellikle bir mobil geliştiricinin aklındaki ilk soru budur. Rekabetin çok olduğu Android mi, yoksa kazançların iyi olduğu iOS ekosistemini mi tercih etmelisiniz? Bu sorunun cevabı, kullanacağınız yazılım dilini de direkt olarak etkileyeceği için net bir karar vermelisiniz. Biz yazımızın devamında Android ekosistemi için konuşuyor olacağız. Yine birkaç noktada iOS için de sizlere bilgi vereceğiz.
Yazılım Dilinin Belirlenmesi
Android ekosistemini tercih ettikten sonra mobil uygulama yazmak için karşınıza birçok alternatif çıkıyor. Java ve C++ bu diller arasında en popüler iki tanesi olarak biliniyor. Bir de uygulama yapma programları, bu yazılım dillerinin ortaya bir ürün koymasına aracılık ediyor. Bu programlar arasında ise Android Studio ve Eclipse şu anlık rakipsiz olarak biliniyor.
Söz konusu alternatifler arasından, size en uygun olan dili seçebilirsiniz. Ortaya koyacağınız ürün bir uygulama mı yoksa oyun mu sorusunun cevabı da yine dil ve program seçiminde çok önemlidir. Bu noktaları iyice düşünmeden yola çıkmamalısınız.
Kendi Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?
Kendi mobil uygulamanızı yapmak için birçok yeteneğe sahip olmanız gerekiyor. Örneğin bir yazılım dili bilmeniz bu konuda çok işe yarıyor. Yine Google Play Store ve App Store’un uygulama yayınlama politikalarını da detaylı bir şekilde okumanız gerekiyor.
Mobil Uygulama Yapmak İçin Ne Gerekli?
Mobil uygulama yapabilmek için ilk olarak bir yazılım dili bilmeniz gerekiyor. Yine bu yazılım dillerini çalıştırabileceğiniz uygulamalara da hakim olmalısınız. İlk etapta Java veya C++ ve Android Studio veya Eclipse bilmeniz yeterli olacaktır.
Mobil Uygulama İçin Hangi Program?
Mobil dünyasında da diğer platformlarda da birçok alternatif program bulunuyor. Bu programları deneyip, aralarından size en uygun olanlarını kullanabilirsiniz. Bizim sizlere tavsiye ettiğimiz uygulamalar ise şu şekilde;
- Java programlama dili
- Swift programlama dili
- Uygulama geliştirme programları
- Android studio
- Cordova
Uygulama Yapmak Kaç Para?
Kendi uygulamanızı yapmak için çok yüksek bütçelere ihtiyacınız yok. Ancak dışarıya oyun ya da uygulama hazırlıyorsanız güzel kazançlar sizi bekliyor demektir. Ortalama bir Android uygulamasının geliştirme maliyeti 1.500 dolar ile 40.000 dolar arasında değişiklik göstermektedir.
Kod Yazmadan Mobil Uygulama Yapımı
Şu ana kadar hep temel seviyede bilgisi olan kişiler için anlamlı bilgilerden bahsettik. Eğer herhangi bir yazılım temeliniz yoksa, bu konular ilginizi çekmiyorsa; ancak bir mobil uygulamaya ihtiyaç duyuyorsanız; kod yazmadan mobil uygulama yapımı konusunda sizlere yardımcı olabiliriz.
Tabii ki de bu işi parmak şıklatarak yapmamız mümkün değil. Birtakım uygulamalardan destek almamız gerekiyor. Kod yazmadan mobil uygulama yapımı dendiğinde akla gelen ilk uygulama, MobiRoller’ı bu iş için kullanabilirsiniz.
2010 yılından beri geliştirilen bu uygulama sayesinde, istediğiniz yazılımı ortaya dökmek için tek bir satır dahi kod yazmanız gerekmiyor. Tamamen özgün bir şekilde, istediğiniz ürün bu aracı uygulama sayesinde ortaya konuluyor. Söz konusu uygulamanın avantajlarını sizlere şu şekilde sıralayabiliriz;
- Tamamen görsel odaklı bir şekilde mobil uygulama yapabilirsiniz. Tek bir satır dahi kod yazmanız gerekmez.
- Bilgisayar kullanımından anlamayan, teknik konularda herhangi bir bilgisi olmayan kişiler bile bu uygulama sayesinde kod yazabilirler
- Kullanıcıların ihtiyaçlarına göre sürekli olarak düzenlenen modüllere sahiptir
- Kullanıcı deneyimini ön planda tutar, bu konuda sizi zahmete sokmadan özgül düzenlemeler yapar
- Uygulamanızı tek seferde hazırlayıp hem iOS hem de Android platformlarda kullanabilirsiniz
- Marketlerdeki versiyon güncellemelerine özel içerik üretmeniz gerekmiyor. Uygulama, sürekli olarak kendini güncelleyerek yükleme sorunlarının önüne geçiyor.
Python İle Mobil Uygulama Yapılır Mı?
Python ilk piyasaya sürüldüğünde mobil uygulama yapılamazdı. Buna karşın zamanla gelişen kod kütüphaneleri sayesinde piton dili ile de mobil uygulama yapılabilir hale geldi. Framework olarak bilinen Pandas ve Numpy, mobil uygulama yapımında kullanılabiliyor.
Mobil Uygulama Yapmak İçin Hangi Dil?
Mobil uygulama dendiğinde akla ilk olarak Android ekosistemi geliyor. Android ekosistemine mobil uygulama yapabilmek için ise en çok Java dili kullanılıyor. Google Play Store üzerinden indirilen birçok uygulama ve oyun Java ile oluşturuluyor.
Bu alanda hobi edinmek ya da kendinizi geliştirmek gibi bir düşünceniz varsa, Udemy üzerinden kurs satın almanızı sizlere tavsiye edebiliriz. Ayrıca web sitemizde bu konuda çok daha detaylı yazılar paylaşacağız. Turkishmobile.com sitemizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.