Dosya yönetimi, Android telefonunda depolama alanı sıkıntısı çeken kullanıcılar için oldukça önemli ve uğraştırıcı bir problemdir. Turkishmobile takipçilerine özel, bu sorunu hep beraber ortadan kaldırıyoruz!
Android telefonlar da dahil olmak üzere akıllı telefonlar, belgeler, resimler, videolar ve diğer dosya türleri biçiminde olabilen birçok veri için birincil depolama kaynağı haline geldi.
Android cihazınızdaki bu önemli miktarda veriyi takip etmek için, telefonunuzun dahili veya harici depolama alanındaki verileri yönetmenize ve düzenlemenize olanak tanıyan bir dosya yöneticisi uygulamasına ihtiyacınız var.
Bir dosya yöneticisi yalnızca dosyalarınızı düzenlemenize izin vermekle kalmaz, aynı zamanda çok daha fazlasını da yapar (aşağıda tartışılmıştır). İşte bilmeniz gereken Android telefonlarda dosya yönetiminin mutlak temelleri.
Dosya Yönetimi İçin Hangi Uygulamayı Kullanıyorsunuz?
Yukarıda belirtildiği gibi, dosyalarınıza telefonunuzdaki dosya yöneticisi uygulamaları aracılığıyla erişilebilir. Android cihazlar her zaman, genellikle cihaz üreticisi tarafından geliştirilen yerleşik bir dosya yöneticisi ile birlikte gelir. Birçok kullanıcı, bazı gelişmiş özelliklerden yoksun oldukları için bu yerel dosya yöneticilerini daha az etkili bulmaktadır. İşte bu yüzden birçok kişi üçüncü taraf dosya yöneticilerini seçiyor.
Yıllar boyunca, Android geliştiricileri çok sayıda yararlı dosya yöneticisi yayınladı ve Google’ın ayrıca Google’dan Dosyalar adlı bir dosya yöneticisi var. Çoğu cihazda üçüncü taraf bir uygulamadır, ancak bu günlerde bazı cihazlara önceden yüklenmiştir. Uygulama, orijinal dosya yöneticilerinde bulamayacağınız birçok harika özelliğe sahiptir.
Klasör organizasyonu, sıkıştırma ve dosya aktarımı sunan başka hepsi bir arada dosya yöneticileri de vardır.

Dosya Yönetimi’ne Giriş 101
Eğer çayınız veya kahveniz hazırsa arkanıza yaslanın, Android telefonlarda dosya yönetimi sorununun köküne kibrit suyu döküyoruz!
Android’de Dosyalar Nasıl Bulunur?
Gigabaytlarca veriden dosya bulmak sinir bozucu olabilir. İnternetten bir dosya indirdiğiniz ve o dosyanın alt klasörlerinizde bir yerde kaybolduğu bir durumla karşılaşmış olmalısınız. Bu gibi durumlarda, nereden aramaya başlayacağınızı bilemeyebilirsiniz.
Files by Google gibi modern dosya yöneticileri, son dosyaları en üste sabitlemeye yardımcı olmak için otomatik olarak AI’ya dayalı olarak çalışır. Bu nedenle, yakın zamanda bir dosya indirdiyseniz veya oluşturduysanız, onu Son Kullanılanlar bölümünde kolayca bulabilirsiniz.
Daha eski bir dosya arıyorsanız, alttaki Gözat sekmesine gidin ve ardından ekranın üst kısmındaki Ara simgesine dokunun. Artık adını yazarak dosyanızı arayabilirsiniz. Arama sonuçlarınızı daraltmak için bir dosya türü filtresi de uygulayabilirsiniz.
Dosya Yönetiminde Dosyalar Nasıl Yeniden Adlandırılır?
Dosyaları yeniden adlandırma, dosyaları düzenlemek veya yinelenen adları önlemek için yaygın bir işlemdir. Yeniden adlandırmak kulağa basit geliyor, ancak Android Dosya Yönetimi için birçok soruna neden olabilir. Örneğin, bir görüntüyü yeniden adlandırmaya çalışırsanız, dosya biçimini değiştirerek açılmamasına neden olabilirsiniz.
Bir dosyayı güvenli bir şekilde yeniden adlandırmak için uygulamayı açın ve dosyayı bulun. Şimdi, açılır menüyü açmak için yandaki üç nokta simgesine dokunun. Oradan Yeniden Adlandır’ı seçin.
Adı düzenlemenize izin veren bir açılır pencere görünecektir. Dosyaya herhangi bir zarar gelmesini önlemek için PNG, PDF veya MP3 gibi dosya türlerini yok sayarak yalnızca düzenlenecek dosyanın adını vurgulayacaktır. Dosya türünü değiştirmeyin, aksi takdirde dosyanız çalışmayacaktır.
Dosyalar Nasıl Taşınır, Kopyalanır ve Yapıştırılır?
Dosya yöneticilerindeki en yaygın işlemler dosyaları kopyalamak, yapıştırmak ve taşımaktır. Google Files, bu işlemleri yapmanın basit bir yolunu sunar.
Bir dosyayı taşımak için onu bulun ve dosyanın yanındaki üç noktalı düğmeye dokunun. Açılır menüden Taşı öğesini seçin ve dahili depolama veya SD kart gibi bir hedef depolama konumu seçin. Ardından, dosyayı taşımak istediğiniz klasörü seçin ve Buraya taşı’ya tıklayın.
Dosyalarınızı kopyalayıp yapıştırmak istiyorsanız, işlem taşınmakla aynıdır. Açılır menüden Kopyala’yı seçin ve dosyayı kopyalamak istediğiniz klasörü seçin. Ardından, işlemi tamamlamak için Buraya kopyala’yı tıklayın. Kopyalama, dosyanın bir kopyasını oluşturur.
Android’te Klasörler Nasıl Oluşturulur?
Dosyaları düzenlemek için, bunları ayrı ayrı saklayacak klasörlere ihtiyacınız vardır. Klasör oluşturmak oldukça basittir ve oluşturabileceğiniz klasör sayısında bir sınırlama yoktur.
Yeni bir klasör oluşturmak için, Gözat sekmesinin altında klasörü oluşturmak istediğiniz depolama cihazını seçin. Dahili depolama veya SD kart gibi harici depolama olabilir.
Şimdi, ekranın sağ üst köşesindeki üç nokta düğmesine dokunun. Seçenekler listesinden Yeni klasör ekle’ye dokunun. Ardından, klasör adını girmenizi isteyen bir açılır pencere görünecektir. Bir ad verin ve Klasör Oluştur’u tıklayın.
Bir klasör oluşturulduktan sonra, yukarıda belirtildiği gibi, bir dosyada yaptığınız gibi klasörü taşıyabilir, kopyalayabilir ve yeniden adlandırabilirsiniz. Konum ve oluşturma tarihi gibi dizin bilgilerini de kontrol edebilirsiniz.
Android Telefonlarda Nasıl Dosya Sıkıştırılır?
Diğer bir yaygın işlem, dosyayı bir zip dosyasına sıkıştırmaktır. Sıkıştırma, e-posta gönderme ve paylaşma için uygun olan dosya boyutunu küçültür.
Android’te dosyaları sıkıştırmak için WinZip gibi bir sıkıştırma uygulamasına ihtiyacınız var. Uygulamada, sıkıştırmak istediğiniz tüm dosya ve klasörleri seçin.
Üç nokta düğmesini tıklayın ve buraya Zip’i seçin. Zip dosyanızı adlandırın ve Tamam’ı tıklayın. Bu, seçilen tüm dosyaları orijinal dosyalarla tam olarak aynı konumda yeni bir zip dosyasında sıkıştıracaktır.
Zip dosyalarını Files by Google ile açabilirsiniz. Bulun ve üzerine dokunun. Bir pop-up penceresi açılacaktır. Çıkart’ı tıkladığınızda dosyalarınız sıkıştırmadan önceki gibi çıkarılacaktır.
Android Telefonlarda Nasıl Dosya Paylaşılır?
Artık bir dosya yöneticisinin temel işlemlerini bildiğinize göre, sonraki adım dosyalarınızı başkalarıyla paylaşmaktır. Google Files’ın bu sorun için iki ana seçeneği vardır.
İlk seçenek dosyayı bulmak ve açılır menüden Paylaş’ı tıklamaktır. Bu size Bluetooth ve sosyal ağlar aracılığıyla dosya paylaşma seçeneği sunar. İstediğiniz seçeneği seçin ve dosyaları arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşın.
Google Files’ın sizin için Yakındakilerle Paylaş adlı başka bir seçeneği vardır. Bu seçenek hızlı ve basittir. Tek yapmanız gereken uygulamayı açmak ve Paylaş sekmesine gitmek. Gönder’e tıklayın ve ardından başka bir cihaza aktarmak istediğiniz dosyayı seçin. Alıcı cihazın ayrıca Yakınlarda Paylaşıma sahip olması gerektiğini unutmayın.
Dosya seçildikten sonra Gönder’e basın, uygulama yakındaki cihazları tarayacaktır. Alıcı cihaza dokunun, dosyanız anında gönderilecektir. Bu özellik Bluetooth’tan çok daha hızlıdır.
Yazımız burada sona eriyor. Umarız, Andorid Dosya Yönetimi konusunda aklınızda soru işareti bırakmamışızdır. Merak ettiğiniz soruları yazının altında yer alan yorum bölümünden bizlere sorabilirsiniz. Daha fazla Android ile ilgili makale okumak için kategorimize bir göz atabilirsiniz!